Cursussen

Vind je het leuk om een oud Hollandsche ambacht te leren, of zoek je naar een uniek cadeau voor een bijzonder iemand? Vind je het gewoon fijn om met vrienden iets creatiefs te ondernemen? Bij Bisque Oui leer je het echte ambacht.

Tijdens de cursus komen er meerdere technieken aan bod en is er veel tijd voor intensieve begeleiding. Heb je speciale wensen? Wil je iemand misschien verrassen met een uniek cadeau? Staan de feestdagen voor de deur? Ik houd rekening met jouw wensen! Na de cursus ga je naar huis met een kunstwerk waar je trots op kan zijn!

Cursus Majolica gecombineerd met sgrafitto en maskeren

In deze workshop verdeeld over drie dagdelen beschilder je je eigen theepot met twee kopjes en schoteltjes. De techniek die je leert toepassen is de Majolica techniek gecombineerd met een andere decoratie techniek.

 

Majolica techniek

Majolica is het beschilderen van een motief of dessin op biscuit (poreuze scherf) gebrand  aardewerk met een onder-glazuur in een of meerdere gewenste kleuren. Na het aanbrengen van het onder-glazuur, wordt het voorwerp gedompeld in een transparant op-glazuur.  Op-glazuur is een dun laagje glas, dat transparant,  opaak of  gekleurd  kan zijn.  Bij gebruiks-aardewerk zoals servies heeft de glazuurlaag, naast verfraaiing van het voorwerp, nog een andere belangrijke functie. De glazuurlaag zorgt tevens voor de afdichting van de poreuze aardewerkscherf.  Na een droogtijd van ca. een dag kan het voorwerp afgebakken worden in een keramiekoven op 1060°C. Het aardewerk staat 30 uur in de oven. Daarna is het gebruiksklaar. Gif- en loodvrij, vaatwasser bestendig.

Decoratie technieken

Voor een mooi resultaat zijn er, naast vrije keuze, verschillende technieken die toegepast kunnen worden. In deze cursus kun je kiezen uit de Sgrafitto techniek of de sponsen en maskeren techniek.

Sgrafitto

Sgrafitto (Italiaans voor krassen) is een eeuwen oude techniek om keramiek te verfraaien.  Eerst kies je de basiskleuren voor de ondergrond (wit laten kan ook) waar je vervolgens een donkerdere kleur overheen verft, hier teken je dan motieven of vormen op om ze vervolgens uit te krassen met een speciale pen. De basis kleuren zullen weer zichtbaar worden in je gekraste lijn tekening.

Sponsen en maskeren

Voor leuke, meer abstracte verfraaiingen spons je eerst de basis met de kleuren die je wilt. Daar overheen plak je de gewenste motieven uit plakplastic, of plak je banen af met schildertape. Daaroverheen zet je weer een of meerdere donkerdere kleuren. Wanneer het glazuur droog is trek je de tape of plakplastic eraf en zie je de ondergrond terugkomen in je dessin.

Voor alle technieken geldt dat je intensief begeleid wordt en dat er voldoende inspiratie middelen voorhanden zijn. Het helpt wel om op voorhand na te denken over vormen, patronen en kleuren.

Duur:               Drie dagdelen van ieder 2.5 uur

Locatie:           Atelier Brugman, Herenstraat 125, Voorburg

Data:                10, 17 en 24 juni 2017

Kosten:            € 135,= inclusief alle materialen