Kwaliteit

Hoogwaardige kwaliteit

De keramiek voorwerpen uit mijn assortiment zijn over het algemeen gegoten met giet-klei in mallen. Vaak is het een mengsel van diverse soorten klei. Ik zie erop toe dat alleen hoogwaardige kwaliteit klei wordt gebruikt.

Van klei naar biscuit 

Wanneer de voorwerpen uit de mallen komen worden ze eerst gedroogd. Na het drogen worden ze gebakken in een keramiekoven op ca. 900 graden Celsius; de zogenaamde “biscuit-stook”.
Wanneer de voorwerpen uit de oven komen noemen we dat dan ook simpelweg “biscuit”.

Beschilderen, glazuren en afbakken

Het lijkt ook een beetje op biscuit, het is nog enigszins poreus en broos. Je schildert dus op biscuit. Als je aardewerk leert beschilderen is het interessant om te weten dat je schildert met “glazuur”.  Glazuur is in feite niet meer dan een laagje glas (in kleur!) wat je om het aardewerk legt waardoor het een gebruiksvoorwerp en dus waterdicht wordt. Tijdens het beschilderen kan je nog niet zien hoe het eindresultaat zal zijn. Omdat je op het rauwe aardewerk schildert, zuigt dit als het ware het glazuur op. Daardoor lijkt het een beetje op krijt. Glans en heldere kleuren zie je pas na het afbakken. De juiste begeleiding is daarom ook zo belangrijk.

Ik heb 30 prachtige kleuren glazuur (gif- en loodvrij), welke onderling ook nog te mengen zijn.

De voorwerpen uit mijn assortiment zijn met giet-klei gegoten in mallen. Ik zie erop toe dat alleen hoogwaardige kwaliteit klei wordt gebruikt. Vaak is het een mengsel van diverse soorten klei.

Als de voorwerpen uit de mallen komen en gedroogd zijn worden ze vervolgens gebakken in een keramiekoven op ca. 900 graden Celsius.

 Wanneer de voorwerpen uit de oven komen noemen we dat “biscuit”.
Het lijkt ook een beetje op biscuit, het is nog enigszins poreus en broos.
Je schildert dus op biscuit.

Nadat de biscuit voorwerpen zijn beschildert, neem ik ze mee naar mijn atelier en voorzie ze van een laag overglazuur. Dat droogt een dag. Daarna gaan de voorwerpen de oven in. Het opwarmen naar 1050 graden Celsius en weer afkoelen duurt ongeveer 30 uur. Het aardewerk is getest met verschillende glazuren en afgebakken op verschillende temperaturen om de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Nadat de biscuit voorwerpen zijn beschildert, neem ik ze mee naar mijn atelier en voorzie ze van een laag overglazuur. Dat droogt een dag. Daarna gaan de voorwerpen de oven in. Het opwarmen naar 1060 graden Celsius duurt ca. 7 uur. De oven blijft even pendelen op die temperatuur waarna het afkoel proces begint. In totaal duurt het bakproces ongeveer 30 uur!

Maar dan heb je ook iets unieks voor altijd (niet laten vallen…). Je persoonlijke keramiek kunstwerk is food-save, oven- en vaatwasmachinebestendig.

Het aardewerk is getest met verschillende glazuren en afgebakken op verschillende temperaturen om de kwaliteit te kunnen waarborgen.